VESTI

Mladjan-Dinkic-250x165

Uvodi se registar zaposlenih u javnim službama

Izvor: Tanjug/Novi magazin

28. avgust 2013.

Ministarstvo finansija i privrede uputilo je Vladi na usvajanje uredbu o izradi jedinstvenog registra zaposlenih u javnom sektoru koji treba da bude uspostavljen do kraja septembra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, registar će pomoći da se uspostavi red u državi i biće osnov da se od naredne godine uvede centralizovana isplata zarada svim zaposlenima u javnim službama preko Uprave za trezor. Procenjuje se da bi time država ostvarila uštede u budžetu i do 10 odsto.

Uvođenje registra zaposlenih u javnim službama je bitan segment strukturnih reformi javnog sektora, koje je u junu predložio ministar Mlađan Dinkić kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu, a tu meru podržao je i Fiskalni savet.

“Ministar finansija će putem registra moći da prati sve moguće izdatke za zaposlene u javnim službama, kao što su zarade, plaćanja za prekovremeni i noćni rad, bonuse i sve druge izdatke, što će stvoriti uslov da se eliminišu svi fiktivni i nepotrebni rashodi u koje ministarstvo sada nema uvid“, naglasio je Dinkić.

Osim toga, registar će omogućiti da se napravi detaljna analiza optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a sve u cilju sprovođenja strukturnih reformi.

Registar će voditi Uprava za trezor u elektronskom obliku, a svi budžetski korisnici, na svim nivoima, biće u obavezi da mesečno dostavljaju kadrovske podatke o broju zaposlenih i angažovanih na radu po bilo kom osnovu, kao i o njihovim primanjima.

Uredbom je predviđeno da, korisnicima javnih sredstava koji ne izvrše obavezu dostavljanja podataka do sedmog u mesecu za predhodni mesec ili ne dostave tačne podatke, ministar finansija može privremeno da obustavi isplatu aproprijacija ili plata ili prenos transfernih sredstava, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća jedinici lokalne vlasti dok ne izvrši obaveze.

Zapravo je reč o uredbi kojom bi se uređivalo nešto što je već tri i po godine uređeno zakonom i što je Ministartsvo finansija i ministar Dinkić trebalo da sprovodi u poslednjih godinu dana.

Transparentnost: Zakonom bilo predviđeno da se registar uspostavi pre tri i po godine 

Programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija” Nemanja Nenadić kaže za Novi magazin da bi vest o uspostavljanju registra zaposlenih bila dobra da nije reč o nečemu što je moralo da se uradi mnogo ranije.

“Naime, dva gromoglasno doneta zakona pre tri ipo godine, u decembru 2009, o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i lokalnoj administraciji predviđala su pravljenje i javnost takvog registra (član 6. st. 3)”, rekao je Nenadić.

On pak dodaje da je možda i bilo potrebno doneti uredbu da bi se zakon primenio, da propiše štaće sve da se objavljuje “Zašto to nisu uradili DInkić i njegovi prethodnici na mestu ministra finansija ranije jer je prošlo toliko vremena a spisak nije objavljen na sajtu ministarstva finansija”, navodi Nenadić.

 

© 2012 Istinomer. All rights reserved.